Keen Carp Deutschland Keen Carp Nederland Keen Carp Österreich Keen Carp Magyarország Keen Carp Italia
Over Keen Carp

Workshop

 

Een Workshop is bedoeld voor:

•  beginnende vissers die willen kennis maken met de grondbeginselen van het
   vissen. Er is geen leeftijdsgrens om te beginnen met vissen!
•  vissers die meer verdieping zoeken, vissers die “vastgelopen” zijn of vissers
   die gewoon behoefte hebben aan aanvullende informatie.
•  vissers (in competitieverband) die heel specifieke vragen hebben.


Een Workshop:

•  heeft een wetenschappelijke achtergrond. Het gaat dus om feiten en niet om
   meningen.
•  is geheel vrij van reclame, er worden geen namen van producten en
   fabrikanten genoemd.
•  behandelt onderwerpen zowel theoretisch als praktisch.
•  behandelt de onderwerpen duidelijk en begrijpelijk, een vooropleiding is
   niet nodig.
•  behandelt standaard enkele onderwerpen die iedere visser weten moet.
•  is erg intensief! Aantekeningen maken is erg zinvol.
•  kan ook volledig praktisch worden gegeven. Op locatie maar ook aan of op
   het water.
 

 

Algemene informatie workshop


Aantal deelnemers (op onze locatie): minimaal 2 en maximaal 5 personen

Aanvang- en eindtijd workshop van 4 uren: 10:00 – 14:00 of 18:00 – 22:00 
Aanvang- en eindtijd workshop van 6 uren: 10:00 – 16:00
Aanvang- en eindtijd workshop van 8 uren: 10:00 – 18:00

Inschrijvingen: in onderling overleg wordt er een geschikte datum en (eventueel ander) tijdstip gekozen. De voorkeur gaat naar vrijdagavond, zaterdag of zondag.

Locatie:
Keen Carp
Bosstraat 8
6109 RA OHE en LAAK
Phone: +31-475 551939
Mobile phone: +31-612844414

Kosten: bij een workshop van 4 uren: € 50,- per deelnemer
Kosten: bij een workshop van 6 uren: € 75,- per deelnemer
Kosten: bij een workshop van 8 uren: € 100,- per deelnemer

Eventuele overnachting: kan worden geregeld bij een locaal hotel.

Voorbereiding: eventueel meenemen van boilies en / of endgame.

Aantekeningen maken: er is een werkmap voorhanden en schrijfmateriaal.

Eten en drinken: aanwezig zijn warme en koude dranken incl. versnaperingen. Bij workshops van 6 of 8 uren wordt er tijdens de pauze broodjes geserveerd met ham en kaas.

Nazorg: zijn er naderhand vragen over welk onderwerp dan ook dan kunnen deze gewoon gesteld worden, telefonisch of per mail. Uiteraard ook als het gaat om te kiezen tactieken op een nieuw water of een “tour” naar b.v. Frankrijk.

Vervolgmogelijkheid: de praktijk leert dat er eerst een gedeelte van de informatie verwerkt moet worden, daar komen weer verdere vragen uit voort. Deze kunnen dan in een vervolg behandeld worden, met meer diepgang en / of meer praktijk.
 

 

Thema's workshop

 


Valkuilen
De 4 fasen van een visser / in een vissersleven
Een mix van verkeerde conclusies, foute interpretaties en het eigen ego
De “meestervisser”, een aantoonbare vergissing via een wiskundig model

Geen aanbeet, dus een probleemanalyse!
Uitvluchten van vissers en de psychologie van zelfbescherming
6 hoofdgroepen waarop een visser invloed kan uitoefenen
Klassificering in volgorde van belangrijkheid
Probleemanalyse, een van de moeilijkste taken (niet alleen van vissers)
Gevolgen van foute interpretaties

Basisgedrag van vissen
Gedragsvormen van vissen
Interpretatie van vissers

Biologie van een karper in relatie tot zijn voedselbehoefte
Cyprinus Carpio versus Cyprinus Carpio L
Exogene verschillen
Endogene verschillen
Wat moet je ermee als karpervisser?

Hoe eet een karper?
Anatomie en functie van het voedingsapparaat
Accumulerende opbouw van het filterapparaat in iedere stap
Aanzuigen van voedseldelen
Filteren van onzuiverheden
Pay-off, een primair facet om te overleven
Biologische keuze van voedselbronnen in relatie tot efficiëntie, alweer pay-off

Wat is voedsel?
Basis voedselleer
Macro-nutriënten en micro-nutriënten
Calorische waarden van de macro-nutriënten

Wat is verteerbaarheid?
Het proces
De functie van enzymen
Verteren van eiwitten
Verteren van vetten
Verteren van koolhydraten
Specifieke informatie ten aanzien van karper

Smaak en geur bij karper, een nadere analyse
Fabels, halve waarheden en hele leugens
Menselijke zintuigen versus die van vissen
Het zintuig waarmee karper een “geur” waarneemt
Het zintuig waarmee karper “smaak” waarneemt
“Achtergrondruis” als een chemosensorische waarneming van voedselbronnen

Te pas en onpas gebruikte termen, de definities uit de wetenschap
Definitie van “attraction” (lokken)
Definitie van “stimulation” (reacties oproepen)
Definitie van ”taste” (smaak)
Definitie van “palatability” (smakelijkheid)
Definitie van “retention time” (retentietijd)
Definitie van “threshold level” (grenswaarde)
Definitie van “feeding respons” (aasgedrag)
De samenhang van deze begrippen

De magische eiwitten en aminozuren
De functie van eiwitten
De biologische kwaliteit van een eiwit, NEB waarde
Wetenschappelijke proeven en de natuurlijke omgeving, toch wel wat verschillen
De ideale (nutrieële) verhoudingen in een boilie, kan dat?
De 4-seizoenen boilie als marketinginstrument
Seizoensinvloed ten aanzien van eiwitbehoefte en aminozuren
Indeling van aminozuren
Quantitatieve behoeften van aminozuren
Palatability (smakelijkheid) in relatie tot aminozuren
Voedingswaarde versus aantrekkelijkheid, confronterende werkelijkheid

Vetten
Klassificatie
De functie van vetten
Seizoensinvloeden ten aanzien van vetten
Omega 3 en 6 vetten
Palatability (smakelijkheid) in relatie tot vetten

Koolhydraten
Klassificatie
Functie
Cyprinus Carpio L en koolhydraten

Vitaminen
Wat is eigenlijk een vitamine
Functie van vitaminen
Indeling van vitaminen in 2 soorten
Soorten vitaminen
Kwetsbaarheid van vitaminen, hoe zit het daarmee?

Mineralen
Wat is een mineraal?
De functie van mineralen
Een aantal mineralen m.b.t. vissen

Werkingsprincipe van een boilie
De natuurkundige wetten waaraan een boilie onderhevig is
De reden waarom een boilie gaat “uitlekken”

Attractiviteit versus selectiviteit
Wetenschap uit de viskweek en de Fred Wilton theorie
De koolhydratenboom als reactive
De wetenschappelijke onderzoeken, de kweekvijver als “biotoop”
De praktijk, ons viswater als biotoop
Wetenschap en praktijk, het overgangsgebied
Het rem- en gaspedaal: de factoren m.b.t. attractiviteit en selectiviteit
Instant vissen en prebaiting in relatie tot attractief en selectief aas

Het begrip “voerboilie”
Een misverstand met grote gevolgen
Het super-haakaas gevist op dubieuze opgebouwde voerstek (“voerboilies”)
Plastic gevist op een correct opgebouwde voerstek

Aasgewenning (Prebaiting)
De beoogde effecten
Pavlov en conditionering
Conditionering in 2 stappen
Communicatie en sociale beïnvloeding
Pilootvissen en voedselspectrum

Voerstrategieën
Enkele basisfouten
Diverse aanpakken, praktijk en theorie
Invloeden van jaargetijden, watertemperatuur, voedselaanbod, zuurstofgehaltes

De keuze van een boilie, lange termijn aas of instant vissen
Wat is belangrijker, voedingswaarde of attraciviteit
Synergetisch effect: graag beide s.v.p.?
Overwegingen bij een lange termijn aas
Overwegingen bij een instant aas

Aasgedrag van vissen in samenhang met seizoensinvloeden en natuurlijk voedselaanbod
Het begrip “biomassa”
Het begrip “voedselspectrum”
Het begrip “voedselconcurrentie”

Bestaat intelligentie bij vissen?
Biologische relevantie
Menselijke intelligentie en die van vissen
Lerend vermogen van enkele zoetwatervissen
Het type intelligentie van vissen
Wat kun je ermee als visser?

Invloeden van diameters in relatie tot aasgedrag
De verhouding tussen diameter en volume
De verhouding tussen diameter en oppervlakte
Effecten van diameters op voedselopname
Het begrip kinetische energie
Het begrip massatraagheid

Vissen op pay-lake's
Definitie van een pay-lake
Thuiswatertjes en pay-lake's, overeenkomsten
Het begrip “dressuur”
Een onbegrijpelijk woord
Wat bedoelen we dan wel?
Pavlov, het principe van conditioneren
De conditioneringscurve,
Beoordelen van de stand van zaken
Omgevingsgerelateerde factoren
Stekgerelateerde factoren

Tactiek (aanpak, strategie) belangrijker dan aas
Wat bedoelen we met tactiek?
Niet na-denken maar voor-denken en daarna evalueren
De variabelen in overweging nemen
De mogelijkheden en beperkingen inschatten
Als eindresultaat een plan van aanpak
Innovatieve tactieken op “moeilijke” wateren

Endgame
De fabel van de anti eject-rig
Mechanische effecten van een onderlijn
Functies van haakmodellen en hun toepassingen
Onderlijnmaterialen
Loodmodellen en de toepassingen
Krachtendriehoek van haak, vis en hengel

Hoe goed kunnen karpers zien?
Een stukje theorie omtrent visuele waarneming
De anatomie van het oog van een karper
Kan karper kleuren onderscheiden?
Infrarood zicht, de laatste onderzoeken op dit gebied

Kunnen vissen horen?

Een stukje theorie omtrent geluid in water
De anatomie van het gehoororgaan van een vis
Specialisaties van een karper
Frequenties, mens en vis

Het natuurlijke dieet van karper
Een analyse van de darminhoud in relatie tot de 4 seizoenen
Voedselinname als functie van lichaamsgewicht
Temperatuurinvloed in relatie tot voedselinname
Enkele cijfers

Water, het medium waarin karper leeft
Samenstelling, gewicht, pH
Horizontale bewegingen van water
Vertikale bewegingen van de waterkolom
Invloed van atmosferische omstandigheden (regen, wind, luchtdruk, temperatuur)
Het begrip “thermische gelaagdheid” (stratificatie)
Opgeloste gassen (zuurstof, stikstof)
Het proces van aanmaak en verbruik van zuurstof en stikstof
Micro-organismen, functie en invloed
Effecten hiervan op vissen

Het metabolisme van een vis, enkele overwegingen
Invloed van watertemperatuur op de stofwisseling
Hoe warmer het water “dus” hoe meer een vis eet…
Invloed van watertemperatuur en zuurstof in samenhang met voedselopname
Het begrip “basaal metabolisme”
Voedselconsumptie bij diverse watertemperaturen
Passagesnelheid van voedsel (in vissen) in relatie tot watertemperatuur

Conserveren van boilies
Verkeerde “informatie”
Wat is precies conserveren?
Methodieken van conserveren
Praktische zaken rondom het conserveren
Thuis boilies op voorraad houden, praktische zaken
Toch schimmel, wat nu? Last minute oplosssingen
Wanneer “einde oefening” 

Keen Carp
Bosstraat 8
6109 RA Ohé en Laak
Phone: +31-475 551939
Mobile phone: +31-612844414
Email: keencarp@ziggo.nl

Winkelwagen

  • Uw winkelwagen is leeg
Workshop