Keen Carp Deutschland Keen Carp Nederland Keen Carp Österreich Keen Carp Magyarország Keen Carp Italia
Over Keen Carp

Beste karpervrienden,
U zult vanaf dit jaar de naam Keen Carp regelmatig gaan tegenkomen, het is daarom interessant om te weten wie en wat er achter deze naam zit.
Keen Carp is een klein bedrijf dat is opgericht in het najaar van 1993, er is gestart met een bescheiden range aan producten. De introductie van deze range is geweest in het voorjaar van 1994 op de Karpermeeting van de Watersportcentrale in Genk en bestond uit 12 soorten flavours, 1 zoetstof, 5 kleurstoffen en 4 boiliemixen.
We stonden tussen alle grote gerenommeerde namen zoals Nash, Maddocks, Hutchinson etc. en we voelden ons toen erg nietig tussen al dit geweld. De producten sloegen echter in als een bom, van de indertijd 6000 bezoekers zullen er maar weinig zijn geweest die niet een product van Keen Carp hadden gekocht! Toen ook nog kort daarop vele, vele vangstmeldingen kwamen wisten we dat het met de gekozen weg in orde was.
Uiteraard is in de daarop volgende jaren het pakket steeds verder uitgebreid, alleen al op het gebied van flavours telt het programma inmiddels een 55 stuks (!). Over de producten zullen we het nog zeker hebben echter op een ander moment.
De naam Keen Carp is niet bij toeval gekozen: Keen staat voor slim. Keen staat ook voor “houden van”. Carp spreekt voor zich. Samenvoegend zou je de naam Keen Carp kunnen uitleggen dat wij houden van de karper en de jacht op hem / haar op een slimme manier beoefenen.
Een karpervisser is eigenlijk een soort grof-wild jager, hij belaagt een van de grootste zoetwatervissen en beleeft daardoor bij de vangst van een karper een kick. Deze kick wordt meer nadrukkelijker bij de vangst van één of meerdere grotere karpers. De vangst van een absolute kanjer of een bepaalde targetvis brengt een ultieme kick teweeg. Een kick afkomstig van de dril, het gewicht in je armen, de foto’s, de roes en het euforisch gevoel erna. Als er dan nog een goede vismaat aanwezig is en je omringt bent door het geluid van de stilte dan stel ik mij zo het paradijs voor (de karperafdeling in het paradijs bedoel ik). En er is nog iets wat je als jager in deze roes brengt: je bent een dier te slim af geweest wat geldt als een van de slimste soorten die er in het water rondzwemt. Over de term “slim” kan men twisten, een dier heeft immers geen verstand of beredeneringsvermogen. Laten we het dan anders noemen; een karper heeft als geen andere vis het vermogen te leren van negatieve ervaringen; dat moge helder zijn. Daarbij heeft een karper ook nog eens een aangeboren schuwheid, domme exemplaren leggen vroeg of laat het loodje. In de vorm van een hongerige, hebzuchtige of domme visser of een andere predator maar dan eentje met vinnen. De slimmere, schuwe, lerende vissen blijven over. Regelmatig grote vissen vangen betekent het beschikken over een bovengemiddeld inzicht in de materie karpervissen. En dat heeft weinig tot niets van doen met veel uren draaien, daar kom ik nog uitgebreid op terug. Dat heeft ook weinig tot niets van doen met de inzet van enorme hoeveelheden voer. En het heeft ook weinig tot niets van doen met dure producten. Er zijn uitzonderingen, ook daarop kom ik terug.
De derde factor in de kick bij de vangst van een kanjer zit ‘m in de terugblik, ik bedoel de voorbereidingen die je doet voordat je aan het eigenlijke vissen toekomt. Voorbereidingen in de vorm van een plan van aanpak maken omtrent het soort voer, de hoeveelheid hiervan, het kopen van het voer, het draaien van boilies, de stekkeuze, de materialen die je nodig hebt enz. enz. Heel vaak zorgt dit ook voor de nodige voorpret, echter het kan ook afzien betekenen: het draaien van immense hoeveelheden boilies bijvoorbeeld, het gaan voeren bij weer en ontij, vissers die op je stek zitten. Heel vaak stevige kosten en veel tijd die geïnvesteerd wordt. Dat alles ontlaat zich in zo’n ene moment.
Op dergelijke momenten vergeet ik als kapervisser dat ik mijn gezin tekort doe, dat mijn hoofd altijd vol zit met karpers en aas en noem maar op. De momenten dat ik afwezig ben wanneer mijn vrouw mij iets vraagt. Dat ik mij met moeite moet losrukken van mijn passie en mij gedwongen moet wijden aan vervelende wereldse zaken zoals geld verdienen en klusjes in het huis doen. Dat ik altijd in een soort spagaat verkeer tussen vissen en “de andere wereld”. Dat ik eigenlijk alleen maar karpervissen wil doch aan de andere kant ook een gezin wens, een min of meer veilige haven die als anker dient. Anders zou het met mij helemaal fout gaan. Bijvoorbeeld vissend aan de rivier met een baard van een halve meter, 10 cm lange vingernagels, helemaal bedekt met slijm van karpers, volledig ondervoedt en in mezelf mompelend over rigjes en lood en over monsterkarpers. En al helemaal zonder radio en krant maar wel met, God zij dank, naast de tent een pallet met 500 kg boilies die nooit opraken. Ik besef het wel, ik ben een verslaafde voor het leven, een mafkees (volgens buitenwereld), rijp voor het gekkenhuis. Ik zie het wel, de vreemde blikken. Het gevoel dat ze je geven: “ach, laat hem maar”. En waarschijnlijk fluisteren: “toch een beetje in de gaten houden voor het geval hij gevaarlijk wordt”.
Misschien wat humoristisch gesteld maar is dat niet wat we allemaal een beetje voelen?
Wat ik hiermee wil zeggen: als karpervissen je passie is, is resultaat belangrijk. Zonder regelmatig een bijzondere vangst gaat de lol ervan af. Dat frustreert. Bij mij dan toch. Mijn aaibaarheidsgehalte zakt dan onder het vriespunt en ik wordt dus nog minder genietbaar dan ik al ben. Karpervissers die beweren: “ach, ik heb weken niks gevangen maar ik heb wel genoten van de natuur”, krijgen dan ook van mij de opmerking: ‘ga dan gewoon op een stoeltje zitten met een thermosfles, hoef je tenminste niet met allemaal dat materiaal te slepen”. Een tikje onsympathiek van mij. Maar ja, denk ik dan, dan moet men maar niet zo’n onzin uitkramen. En ook dat is weer erg kort door de bocht want ieder persoon vist naar zijn eigen mogelijkheden en beperkingen en zit niet te wachten op dit soort
opmerkingen.
De meeste karpervissers beschikken niet over oneindig veel tijd, vaak is het passen en meten. In mijn rug voel ik soms de ogen van mijn vrouw branden als ik weer eens moet gaan vissen. Die tijd die ik aan het water doorbreng moet daarom een hoog kwaliteitsgehalte hebben. Geen gesukkel met tackle, zekerheid over de aanpak, zekerheid over mijn aas. Extreem gesteld; ik wil mij niet afvragen óf ik
iets ga vangen maar waneer dat gebeurd. En ik fantaseer alvast over de gewichten die er op de rivier zwemmen, monstervissen die allen maar bezig zijn met het zoeken naar mijn boilies. Die smachtend al de kant komen opzwemmen als ze mij ruiken… Bij wijze van spreken…
Over de weg naar resultaat gesproken: inmiddels schrijven we het jaar 2010, tot mijn ontzetting realiseer ik me dat ik al 51 jaar oud ben. De meeste boterhammen zijn dus al gegeten… Mijn eerste hengel had ik in de hand op 8-jarige leeftijd doch de laatste 37 jaren zijn vrijwel uitsluitend gericht op karper. Waarvan de laatste 20 jaar professioneel met aas en voer. En vele jaren erg hard gestudeerd in de vakgebieden voedingsmiddelentechnologie, flavourtechnologie, aminozuren etc. Toepassen van deze theoretische kennis in het karpervissen is echter een heel ander verhaal. Het duurt vele jaren vooral de juiste inzichten tot stand komen, met meer vallen en opstaan dan mij lief is geweest. Voor mijn gevoel heb ik een meer dan fair deel gekregen inzake mislukkingen. Er is nog zeer veel te leren, echter het karpervissen is geen “black box” meer. Er zijn een aantal wetten en regels die je moet leren en toepasssen. Dit leidt dan tot vangsten. Hoe goed je daarin wordt is o.a. afhankelijk van een aantal middelen maar zeker ook persoonlijke kenmerken, daarover wil ik het op een ander moment hebben. .
Iemand die later schrijver wil worden moet eerst het alfabet leren, daarna worden eenvoudige woorden gevormd en korte zinnetjes. Uiteindelijk worden dit volzinnen en tenslotte volgt hieruit een boek waarin gespeeld wordt met taal, spanning wordt opgebouwd, tragiek en humor zich afwisselen. Kortom, het is een boek dat waard is om gelezen te worden.
Het is ondenkbaar dat iemand zonder kennis van het alfabet een goed boek kan schrijven.
Een vergelijking hiermee kun je naar het karpervissen maken:
Iemand die een goed karpervisser wil worden moet eerst een aantal wetten en regels leren (het alfabet). Met deze basiskennis en van daaruit verdieping en verfijning (woorden en zinnen) wordt het vissen op karper succesvoller. Uiteindelijk, na jaren, is men een succesvol karpervisser (een goed boek).
Zonder deze kennis van basiswetten is het vissen op karpers een loterij met vele nieten.In de praktijk zie je dat keihard terug. Vissen in het algemeen, en karpervissen in het bijzonder, wordt benaderd als een “gevoelszaak”, als kunst. Niet voor niets de uitspraak: “vissen is een kunst”. Dus geen wetenschap. Psychologisch zit hier een groot voordeel voor de schrijver: wat hij schrijft is allemaal mogelijk, niets is te gek. Je kunt aan het meest waanzinnige verhaal nog wel een logische draai geven. Vooral niet teveel techniek, graag een leuk verhaal in de trant “ïk kwam, ik zag en overwon”.En vooral ook veel foto’s van dikke vissen. Gefotoshopped en wel. De lezer slikt het allemaal. Ik denk dat dit soort artikelen leuk leesvoer is, echter alleen maar dit soort proza hangt na x-tijd je strot uit. Bij mij wel tenminste. Je wil ook inhoudelijke informatie waarmee je je eigen visserij kunt verbeteren. En precies daar wringt het schoentje; die informatie is bijkans niet voorhanden.
Wat ik wil stellen: karpervissen is bij lange na niet zo ondoorzichtig als we onszelf voorhouden of willen laten geloven. Er zijn wel degelijk harde wetten, echter is is bij mijn weten nooit over gesproken noch over geschreven. Zou karpervissen en vangen je broodwinning zijn dan werd dit veel technischer, logischer en wetmatiger benaderd. Dan zou het karpervissen ook uit het amateuristisch hoekje komen. Ook zouden dan een aantal onzin- verhalen ontmaskerd worden. Van schrijvers en fabrikanten. Onzinnige verhalen, producten en stellingen die de vissers veel geld kosten en vaak ook nog eens, niet tot grotere vangsten leiden. Om niet te zeggen zelfs slechtere vangsten(!). Dat is nogal wat wat hier staat. En meer nog, daar wil ik wat aan doen.
Vangsten in het karpervissen is in mijn beleving troubleshooting; kennis, ervaring en middelen die je inzet. Maar die kennis b.v. moet je aangereikt krijgen, met het gezonde verstand alleen red je het niet. Daarvoor hebben zich al teveel wazige gedachtegangen verankerd en is reeds veel scheefgroei ontstaan. Veroorzaakt door verkeerde interpretaties van eigen ervaringen, misleidende reclame, misleidende informatie van schrijvers (al dan niet gesponsored door aasfabrikanten), halve en hele waarheden (en dus ook halve leugens). Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de meeste karpervissers met vele vragen zitten, de visserij is een kluwen geworden van problemen met tijdelijke oplevingen.
Vergelijk het maar (weer) met het schrijven van een boek: in de bovengenoemde situatie is het enige wat je hebt wat gebrekkig geschreven woorden. Niks kennis van het alfabet laat staan grammatica. Niet echt vreemd dat de meeste karpervissers vastlopen. En niet karpervissers alleen…
U heeft het waarschijnlijk al geproefd: ik ben een zééér kritisch figuur, perfectionisme ten top en dus voor mijzelf erg ongemakkelijk. En voor mijn omgeving nog meer. Quality-time bij het karpervissen staat helemaal voorop; dus extreem resultaatgericht. Dit gedachtegoed is ook in de producten ingebed. Er wordt eerst een topprodukt nagestreefd, als dit door de selectie komt dan wordt er een prijs aan vast gehangen. En niet omgekeerd. Slechte vangsten betekenen dat een product niet op de markt komt, punt. Dat past niet in mijn beleving en dus ook niet in het beleid van Keen Carp.
Ik zou het bijzonder op prijs stellen als ik u mag laten delen in de know how die ik als karpervisser en fabrikant gedurende 37 jaren heb opgebouwd. Ik weet bijna zeker dat ik u op een aantal momenten pijnlijk doe treffen, dat is echter een proces dat noodzakelijk is om groei te kunnen doormaken. Ik weet ook zeker dat bij velen onder u de ogen zullen opengaan, het vissen op karper zal meer begrijpelijker worden. Waarschijnlijk ook goedkoper. Onder u zullen zich getalenteerde vissers bevinden, deze vissers zullen door gevorderde inzichten op hoog niveau gaan karpervissen. Het is mijn hoop dat deze mensen, die dus straks echt inhoudelijk weten waar ze over praten, op een bepaald moment bereid zijn hun kennis te delen en over te dragen. Waarvan acte...

 

Winkelwagen

  • Uw winkelwagen is leeg